top of page
Αναζήτηση
  • Dimitrios P. Bogdanos

Αυτοανοσία και ιώσεις

Το Science είναι το πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό στον κόσμο. Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες και Νομπελίστες (από αστρονόμοι μέχρι βιολόγοι) έχουν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους σε αυτό το περιοδικό.

Μικρή εισαγωγή για να πω ότι πριν από λίγες ημέρες σε αυτό το περιοδικό δημοσιεύτηκε μια επιδημιολογική μελέτη που ανέλυσε δεδομένα 20 ετών σε 10.000.000 νέους που υπηρέτησαν στον Αμερικάνικο στρατό. Σκοπός της μελέτης ήταν να μελετήσει το ρίσκο που μπορεί να επιφέρει στην εμφάνιση σκλήρυνσης κατά πλάκας ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (o Epstein-Barr virus, EBV, γνωστός και σαν ιός του φιλιού).

Συνοπτικά, ο κίνδυνος για Σκλήρυνση κατά πλάκας αυξήθηκε 32 φορές μετά τη μόλυνση με Epstein-Barr virus. Κανένας άλλος ιός δεν αυξήσε το ρίσκο σε τέτοιο βαθμό, συμπεριλαμβανομένου του ομοίως μεταδιδόμενου κυτταρομεγαλοϊού.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υυτά τα ευρήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν από κανέναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για ΣΚΠ και υποδηλώνουν ξεκάθαρα τον ιό αυτό ως την κύρια αιτία της ΣΚΠ. Ο EBV έχει στο παρελθόν συσχετιστεί με πολλά άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Μέσα στο 2022 θα δημοσιεύσουμεκαι τα δικά μας δεδομένα στη σχέση του EBV με το σκληρόδερμα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο EBV συσχετίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που συνδέεται με τόσο εμφατικό επιστημονικό τρόπο.

https://www.science.org/doi/10.1126/science.abj8222?fbclid=IwAR0GTotngj_Szm4eYinnrs6AyXIwjKC4fOyzeqsj_QUvpLQxtbOV9NPKJd4


35 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page