Με ρωτάνε πολλοί ασθενείς και φίλοι γιατί (για παράδειγμα) όσοι παίρνουν αντι-διαβητικά φάρμακα ή αντι-υπερτασικά πρέπει να προσέχουν την λήψη κουρκουμά/κουρκουμίνης. Να ξεκαθαρίσω... Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Αν λοιπόν πέρνουμε αντι-διαβητικά δισκία ή άλλα φάρμακα για το σάκχαρο, η λήψη κουρκουμίνης ή κουρκουμά ΜΑΖΙ μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα σας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μην ξεχνάτε ότι στην Ινδία χρησιμοποιούνε τον κουρκουμά/κουρκουμίνη για να ρίχνουνε το σάκχαρο στο αίμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αντι-υπερτασικά (Προσοχή: όχι με όλα και όχι με τον ίδιο βαθμό) και όχι σε όλους. Κάθένας, καθεμία είναι μοναδικός-ή και μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά.
Για παράδειγμα, η αμλοδιπίνη (το γνωστό Norvasc) αλληλεπιδρά με τον κουρκουμά, ο οποίος μπορεί να αυξήσει την ποσότητα αμλοδιπίνης που απορροφά το σώμα. Η λήψη κουρκουμά κατά τη λήψη αμλοδιπίνης μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις και τις παρενέργειες της αμλοδιπίνης και να δείτε σοβαρή, "ανεξήγητη" πτώση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί βέβαια κάποιος να παίρνει και το φάρμακο και την κουρκουμίνη αλλά θα χρειαστεί προσαρμογή του φαρμάκου ή της δοσολογίας του κουρκουμά (από τον ιατρό). Το ίδιο συμβαίνει και για άλλα φάρμακα.
Η επιστημονική εξήγηση είναι λίγο πιο περίπλοκη αλλά ενδιαφέρει. Στο συκώτι μας έχουμε κάποιες πρωτείνες που λέγονται κυτοχρώματα P450 που μεταβολίζουν τα φάρμακα. Ο κουρκουμάς μπορεί να αλλάξει το πόσο γρήγορα το συκώτι διασπά και μεταβολίζει κάποια από αυτά τα φάρμακα. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τις συγκεντρώσεις των φαρμάκων που κυκλοφορoύν και επομένως και τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων, ηπατοτοξικότητα κλπ.
Προσοχή. Να μην φέρνουμε και την καταστροφή και να μην δαιμονοποιούμε τον κουρκουμά ή τα συμπληρώματα κα.. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ όταν κάποιος γνωρίζει της αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων με τα διατροφικά παράγωγα, βότανα, συμπληρώματα κλπ, ώστε να συμβουλεύει ανάλογα.
Comments